Τα οφέλη από το παιχνίδι με την άμμο και το νερό

Τα οφέλη από το παιχνίδι με την άμμο και το νερό
30-03-2019
Τα οφέλη από το παιχνίδι με την άμμο και το νερό

Παιχνίδια εξωτερικού χώρου για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές χαρές, παιδότοπους αλλά και την αυλή του σπιτιού.

Νερό και άμμος τα καλύτερα παιχνίδια!


 

Πόσο ευχάριστο το παιχνίδι με την άμμο, το νερό και τη λάσπη! Είτε είναι πρωί, είτε αργά το απόγευμα, ιδιαίτερα τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με αυτά τα βασικά υλικά της φύσης.  Η ανάμειξη χώματος, νερού και άλλων φυσικών υλικών όπως βότσαλα, φύλλα ή γρασίδι παρέχει ατέλειωτες δυνατότητες για μάθηση και διασκέδαση. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βαθιά χαραγμένες στη καρδιά μας στιγμές δημιουργίας και παιχνιδιού με την άμμο και το νερό. Δημιουργία "αμμόπιτας", ψάξιμο για σκουλήκια, δημιουργία αυλακιού για να ρέει το νερό κ.α. Απερίγραπτες στιγμές διασκέδασης και όχι μόνο. Σύμφωνα με ειδικούς παιδαγωγούς (Michelle Rupiper)  σε σχετικές έρευνες που ανέπτυξαν τα παιδιά επωφελούνται ιδιαίτερα μέσω του "βρώμικου", λασπώδες παιχνιδιού.

 

 

 

 

 

 

Τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με την άμμο και το νερό

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως οι επιστήμονες πλέον έχουν επιβεβαιώσει κάτι που τα παιδιά το γνωρίζουν ενστικτωδώς, το παιχνίδι με το νερό και την άμμο είναι μία απίστευτη εμπειρία που βοηθάει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο συντονισμός, η κοινωνικοποίηση, η αισθητηριακή ολοκλήρωση κ.α. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η βρωμιά περιέχει μικροσκοπικά βακτηρίδια που ονομάζονται Mycobacterium Vaccae τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στους εγκεφάλους μας, μια ενδορφίνη που καταπραΰνει, ηρεμεί και μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Οι επιστήμονες λένε ότι η τακτική έκθεση σε αυτά τα βακτήρια μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη της κατάθλιψης είτε σε παιδιά είτε σε μεγάλους. Με λίγα λόγια, παίζοντας στη λάσπη γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι!

παιχνίδι άμμου στο νηπιαγωγείο

Το παιχνίδι στη λάσπη μας κάνει επίσης πιο υγιείς. Η επιστήμη δείχνει ότι ο σημερινός απολυμασμένος κόσμος συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων παιδικών αλλεργιών και άσθματος. Η έκθεση σε ρύπους και μικρόβια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την άμμο και το νερό λειτουργεί ως γυμναστής του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού και βοηθάει στην ενδυνάμωση του αλλά και στην πρόληψη αλλεργιών. Ναι, είναι πραγματικά υγιές για τα παιδιά να παίζουν με την άμμο, το νερό και να βρωμίζονται!

παιχνίδι νερού Step2

Το παιχνίδι με τη λάσπη αποτελεί επίσης και ένα αποτελεσματικό μέσο μάθησης. Η ίδια απελευθέρωση σεροτονίνης, που συναντήσαμε νωρίτερα και αναφέραμε ότι βελτιώνει τα επίπεδα χαράς, έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει και τη γνωστική λειτουργία. Μέσω του παιχνιδιού αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους, εξασκούν τη δημιουργικότητά τους, ενώ παράλληλα ενισχύουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους. Τα παιδιά ασκούν επίσης κοινωνικές δεξιότητες όπως η συνεργασία, η διαπραγμάτευση, η επικοινωνία και η κοινή χρήση παιχνιδιών καθώς τα μοιράζονται και συνεργάζονται στις κατασκευές και στα έργα. Αναπτύσσουν επίσης πρώιμες μαθηματικές και επιστημονικές δεξιότητες μέσω των συγκρίσεων, της επίλυσης προβλημάτων και του μετρήματος που δημιουργούν οι ανάγκες του παιχνιδιού. Η λάσπη είναι ένα θαυμάσιο μέσο τέχνης, υπάρχει άφθονη ενώ μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί για να δημιουργήσει ατελείωτα γλυπτά. Η ευέλικτη μορφή της λάσπης ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν ελεύθερα χωρίς τον φόβο του να κάνουν λάθος. Αυτό συμβάλλει επίσης στην αίσθηση του εαυτού του παιδιού και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής εσωτερικής αίσθησης ικανότητας.

ξύλινη αμμοδόχος στον παιδικό σταθμό

Το παιχνίδι με τη λάσπη ενδείκνυται για όλα τα παιδιά. Επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν ανεξάρτητα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο, τα ενδιαφέροντα, το πλήθος ή την ηλικία τους. Η λάσπη είναι ένα ανοιχτό υλικό που ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες και ενδιαφέροντα διαφορετικών παιδιών. Τα νεότερα ή λιγότερο αναπτυγμένα παιδιά θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην αισθητική εμπειρία, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν πιο συγκεκριμένους στόχους για κατασκευές στο μυαλό τους. Μερικά παιδιά μπορεί να απολαύσουν απόλυτα την αίσθηση της λάσπης ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους, ενώ άλλα απλά εντυπωσιάζονται βάζοντας το δάχτυλο τους στη λάσπη. Επιτρέψτε στα παιδιά να εξερευνήσουν τη λάσπη στο δικό τους επίπεδο άνεσης. Με τη λάσπη, υπάρχει κάτι για όλους και δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις.

παιχνίδια εξωτερικού χώρου step2

Το παιχνίδι με υλικά από τη φύση όπως είναι η άμμος, το νερό και η λάσπη εμπνέει τα παιδιά και τα βοηθάει στο να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση αλλά και δεσμούς με το περιβάλλον. Πολλά παιδιά σήμερα έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους και είναι δύσκολο να μάθουν και να νιώσουν το περιβάλλον εάν δεν έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση. Παρέχοντας χρόνο και την ευκαιρία για λασπώδες, ακατάστατο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου ή και της αυλής του σπιτιού, διευκολύνεται η ανάπτυξη της σχέσης του παιδιού με το περιβάλλον.

παιχνίδια άμμου και νερού Step2

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο όφελος του παιχνιδιού με την άμμο και το νερό είναι οι μνήμες που δημιουργούν τα παιδιά. Το παιχνίδι λάσπης, η αίσθηση δημιουργίας και η χαρά που συνδέονται με αυτό είναι από τα πράγματα που αποτυπώνουν υπέροχες αναμνήσεις στη καρδιά των παιδιών από την παιδική τους ηλικία!

 

Κλείνοντας οφείλουμε να το παραδεχτούμε - δεν είναι κακό τα παιδιά να λερωθούν! Εξετάζοντας τα οφέλη που τα παιδιά απολαμβάνουν από το παιχνίδι με την άμμο, το νερό και τη λάσπη, δεν είναι απλά εντάξει και αποδεκτό αλλά είναι σημαντικό και θα πρέπει να το υποστηρίζουμε. Στο τέλος της ημέρας αυτό που θα μείνει θα είναι εμπειρίες και η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών που αν το καλοσκεφτείτε σίγουρα θα αξίζει το κόπο του συμμαζέματος και του πλυσίματος των ρούχων και της τακτοποίησης του χώρου παιχνιδιού. 

Ακολουθούν οι προτάσεις μας σε παιχνίδια άμμου και νερού

Παιχνίδι Άμμου και Νερού Sand N Surf Grow n Up
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού Αναδευτήρας με Ζωάκια Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι άμμου και νερού Waterwheel Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού με Τροχό Wild Whirlpool Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού Big Bubble Splash Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Τραπέζι Νερού - Μπαλοχαμός Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Άμμου - Νερού Καβούρι Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού Splash Tower Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι νερού Big Splash Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού Καταρράκτης Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Άμμου και Νερού Sand and Water Grow n Up
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Άμμου - Νερού Splash n Scoop Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Τραπέζι αμμοδόχος Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Αμμοδόχος Play n Store Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού Σαφάρι Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Πισίνα - αμμοδόχος με ομπρέλα Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού Rain Showers Splash Pond Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Άμμου και Νερού Fiesta Cruise Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι νερού ''Rain Showers Unicorns'' Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Τραπέζι άμμου-νερού Oasis με ομπρέλα Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Αμμοδόχος Σεντούκι Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού με Ομπρέλα Spill n Splash Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Μεγάλη Αμμοδόχος Κάβουρας Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Νερού με Φοίνικα Splish Splash Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ξύλινη αμμοδόχος
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Παιχνίδι Άμμου και Νερού με Κάλυμα Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Τραπέζι άμμου-νερού Natural με ομπρέλα Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ξύλινο παγκάκι με αμμοδόχο
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Τραπέζι πικ νικ με αμμοδόχο και ομπρέλα Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ομπρέλα Step2
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

 

Δείτε όλα τα παιχνίδια άμμου και νερού στην κατηγορία του ηλεκτρονικού καταστήματος Παιδικές Χαρές - Παιχνίδια Κήπου και πιο συγκεκριμένα στη υποκατηγορία Παιχνίδια Άμμου - Νερού είτε κάνοντας κλικ εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
 • Υλικά Εκγύμνασης Νηπίων
  06-09-2021

  Υλικά Εκγύμνασης Νηπίων

  Υλικά ψυχοκινητικής (κώνοι, ράβδοι, στεφάνια, τούβλα ισορροπίας) ιδανικά για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία!

 • Νέα Αφρώδη Μαγνητικά Τουβλάκια Blockaroo
  04-08-2021

  Νέα Αφρώδη Μαγνητικά Τουβλάκια Blockaroo

  Ολοκαίνουργια μαγνητικά τουβλάκια και παιχνίδια λεπτής κινητικότητας από εύκαμπτο-μαλακό υλικό κατάλληλα για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία!

 • Παιδικά Δάπεδα Ασφαλείας
  01-07-2021

  Παιδικά Δάπεδα Ασφαλείας

  Δάπεδα ασφαλείας και χλοοτάπητες για τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, την παιδική χαρά, την αυλή αλλά και το παιδικό δωμάτιο!

 • Υλικά Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
  11-05-2021

  Υλικά Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης

  Εξοπλισμός για την αισθητηριακή ολοκλήρωση σε ειδικά σχολεία, εργοθεραπευτήρια, τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης αλλά και το σπίτι!