Εξοπλισμός Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, ΚΔΑΠ

Εξοπλισμός Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, ΚΔΑΠ
29-03-2021
Εξοπλισμός Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, ΚΔΑΠ

 

Δημιουργώντας έναν παιδικό σταθμό, ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Παιδικός σταθμός; Νηπιαγωγείο; Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ή και γιατί όχι, συνδυασμό! Οι επιλογές έναρξης μιας επιχείρησης απασχόλησης βρεφών ή και νηπίων είναι πολλές. Μας εκφράζετε τις απορίες σας καθημερινά και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να μοιραστούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να πάρετε την ασφαλέστερη απόφαση.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας από την στιγμή που μιλάμε για το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης είναι το να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο και η άνευ όρων δέσμευση της ομάδας ίδρυσης να το ακολουθήσει, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια όπου και εμφανίζονται οι περισσότερες αλλά και πρωτόγνωρες δυσκολίες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με το χώρο των επιχειρήσεων στο παρελθόν. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία αρχικά στη μελέτη και έπειτα στη σύνταξη ενός αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από το σχεδιασμό, στη δημιουργία αλλά και κατά τουλάχιστον τη πρώτη πενταετία λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας. Για κάθε ενδεχόμενο λοιπόν που μπορεί να προκύψει θα πρέπει να έχουν προσχεδιαστεί οι διορθωτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από την ομάδα. Στην σημερινή έντονα ανταγωνιστική εποχή, θεωρείται απαραίτητος ο επιχειρηματικός σχεδιασμός μέσω της σύνταξης και εκπόνησης ενός Business Plan όπως εκφωνείται στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα επιτρέψει στον δυνητικό επιχειρηματία να έχει την γνώση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησης και εν συνεχεία θα του δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση στην σημερινή εποχή του κατά κοινή ομολογία αυξανόμενου ανταγωνισμού. Καθ’ αυτό το τρόπο θα μετριαστεί το άγχος, η σύγχυση καθώς επίσης και το ρίσκο που προκύπτει από τη δημιουργία μιας οικονομικής μονάδας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τράπεζες πλέον για να δώσουν δάνειο σε μια επιχείρηση πρέπει να διαβάσουν και να εγκρίνουν το επιχειρηματικό της σχέδιο. Το ίδιο ισχύει και για υποψήφιους χρηματοδότες οι οποίοι προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μια επιχείρηση θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου Business Plan.  Γενικά, το Business Plan θα πρέπει να δείχνει: 1) Από πού ξεκινάς, 2) Πού στοχεύεις, 3) Πώς σχεδιάζεις να πραγματοποιήσεις τον στόχο σου, 4) και φυσικά όλα τα παραπάνω απαντούν στην βασική ερώτηση αν αξίζει ο στόχος σε σχέση με του πόρους (ανθρώπινους και υλικούς/χρηματικούς) που θα απασχολήσει. Κατά τα πρώτα βήματα καλό θα ήταν να συνεργαστείτε με οικονομολόγο και μηχανικό και ιδανικά να έχουν κάποια εμπειρία και να είναι εξοικειωμένοι με τον  σχεδιασμό και  τη λειτουργία παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και άλλων μονάδων φροντίδας, προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης βρεφών και νηπίων.

Θα θεωρήσουμε για συντόμευση του άρθρου ότι, με τη βοήθεια των ειδικών, έχετε συντάξει το επιχειρηματικό σας σχέδιο, οπότε θα έχετε καταλήξει ότι σας συμφέρει και θέλετε να προχωρήσετε άμεσα τα σχέδια σας. Καλή αρχή και καλή δύναμη λοιπόν!

Φυσικά θα έχετε ήδη απαντήσει τουλάχιστον στα βασικά ερωτήματα όπως σε ποια περιοχή θα λειτουργήσει η επιχείρηση, που θα στεγαστεί, πως θα χρηματοδοτηθεί. Θα σας προτείναμε να αφιερώσετε χρόνο ώστε να σκεφτείτε καλά τρόπους ώστε να διαφοροποιηθείτε προσφέροντας στο κοινό της περιοχής σας υπηρεσίες που θα σας αναδείξουν σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) που λειτουργούν ήδη στη περιοχή σας. Διαφοροποίηση μπορείτε να επιτύχετε κυρίως μέσω των βασικών υπηρεσιών που προσφέρετε, τις ηλικίες παιδιών που θα απασχολείτε, το παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε και φυσικά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα συμπεριλάβετε στις παροχές σας. Διαφοροποίηση βέβαια μπορείτε να έχετε και μέσω της προώθησης, διαφήμισης αλλά και κουλτούρας λειτουργίας της μονάδας σας.  

Αρχίζοντας με τα βασικά θα πρέπει να επιλέξετε τύπο μονάδας:

 • Βρεφονηπιακός Σταθμός / Παιδικός Σταθμός: Παλαιότερα ο παιδικός σταθμός ήταν απλά ένας χώρος φύλαξης των παιδιών, όπου στην καλύτερη περίπτωση αυτά τρώγανε και κοιμόταν. Σήμερα, τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι περισσότεροι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, έχουν εξελιχθεί σε κέντρα αγωγής των παιδιών, με την καθοδήγηση επαγγελματιών που έχουν κάνει ειδικές σπουδές πάνω στην διαπαιδαγώγησή τους. 
 • Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο: Στα σημερινά νηπιαγωγεία οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν στις τάξεις τους ένα περιβάλλον μάθησης ανοικτό και ευέλικτο προς όλους τους μαθητές ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη της αυτονομίας τους και να αποκτούν εφόδια που θα συμβάλλουν στη κοινωνική, γνωστική, συναισθηματική αλλά και φυσική ανάπτυξη των παιδιών. 
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.): Με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουν αλλάξει και τα παιδιά δεν παίζουν πλέον για ώρες στις αλάνες αλλά δυστυχώς περνούν πολλές ώρες της ημέρας στους υπολογιστές και στα κινητά, έρχεται η ανάγκη ενός χώρου στον οποίο θα αναπτυχθεί σωστά ο τρόπος σκέψης τους και η κοινωνικοποίηση τους. Τα περισσότερα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης προσφέρουν δραστηριότητες όπως φυσική αγωγή, καλλιτεχνικά, μουσικοκινητική αγωγή, ρομποτική, καλλιτεχνικά, κουκλοθέατρο καθώς και ελεύθερη ώρα παιχνιδιού. 
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Α.Μ.Ε.Α. (Κ.Δ.Α.Π.Μ.Ε.Α.): Με βάση όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε για τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα ΚΔΑΠ για άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στόχο έχουν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Κάθε σας βήμα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό και σε συνάρτηση με το σχετικό Φ.Ε.Κ. (1157/2017) που καθορίζει αναλυτικά και με παραδείγματα τις προϋποθέσεις για να λάβετε την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας, Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Βρεφικών - Παιδικών - Βρεφονηπιακών Σταθμών, Μονάδων Απασχόλησης βρεφών και νηπίων).

Ανεξάρτητα του τύπου της μονάδας που θα ακολουθήσετε έπειτα θα κληθείτε να πάρετε κάποιες σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες βάση της εμπειρίας μας αλλά και μελετών κρίνονται ως πολύ σημαντικές και πρόκειται να αξιολογηθείτε γι' αυτές από τους μελλοντικούς πελάτες σας αλλά και να επηρεάσει τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του εγχειρήματος σας:

 • Την παιδαγωγική ταυτότητα του προσωπικού σας: Φροντίστε να στελεχώσετε την ομάδα σας με υπεύθυνους για αυτέςανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους και ταιριάζουν στη φιλοσοφία, τη κουλτούρα και το μοντέλο λειτουργίας που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε.
 • Τρόπος συνεργασίας με τους γονείς: Πώς επικοινωνούν οι γονείς με τους νηπιαγωγούς; Η επικοινωνία μεταξύ οικογένειας και νηπιαγωγείου/παιδικού σταθμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόοδο του παιδιού, επειδή συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση της συναισθηματικής του ασφάλειας. Από έρευνες διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, η τάση των γονέων να αναγνωρίζουν ως καθοριστική για την πρόοδο του παιδιού τους την επικοινωνία τους με το νηπιαγωγείο, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Στη σημερινή εποχή η επικοινωνία με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενημέρωση έχει διευκολυνθεί μέσω χρήσης τεχνολογίας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει και ο χώρος ενημέρωσης στο σχολείο όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα προτείνουμε να οργανώνετε συγκεντρώσεις με σκοπό την ενημέρωση των γονέων αλλά και την επιμόρφωση σε ζητήματα που κρίνεται αναγκαία. Για τον εξοπλισμό του γραφείου ή της αίθουσας ενημέρωσης του νηπιαγωγείου, παιδικού σταθμού, του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης ή του σχολείου με γραφεία εκπαιδευτικών, καρέκλες γραφεία, καθίσματα αναμονής αλλά και αναλώσιμα γραφική ύλης μπορείτε να βρείτε προϊόντα εδώΣυστήματα αποθήκευσης και οργάνωσης του γραφείου όπως βιβλιοθήκες, ντουλάπες, ραφιέρες, συρταριέρες και άλλα έπιπλα για το σχολείο μπορείτε να βρείτε στη κατηγορία "Έπιπλα Νηπιαγωγείων - Διακόσμηση". 

  Αν και ελπίζουμε μέσω του άρθρου αυτού να σας ενημερώσαμε ώστε να μπουν σε μία σειρά οι σκέψεις σας αλλά και να έχουμε απαντήσει στα πιο συχνά ερωτήματα σας, θα θέλαμε να ξέρετε ότι μένουμε στη διάθεση σας και θα χαρούμε να συζητήσουμε τις ιδέες και σχέδια σας καθώς επίσης και να σας απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πιο εξειδικευμένη ερώτηση σας. Παραμένουμε στη διάθεση σας μέσω email ή τηλεφωνικά!

Ευχαριστούμε πολύ

Η ομάδα της Παιχνιδούπολης

Τηλ. (+30) 2310 701900 - 2310702360

WebStore: http://www.playcity.gr

  Consider your kids before you print

Εξωτερικές Πηγές


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
 • Νέα Πρωτότυπα Παιχνίδια Δραστηριοτήτων Survivor
  11-05-2023

  Νέα Πρωτότυπα Παιχνίδια Δραστηριοτήτων Survivor

  Σε συνδυασμό με κώνους και ράβδους, αξιοποιούνται και ως γρίφοι σε διαδρομές ισορροπίας τύπου Survivor και για αυτό όπως υποσχεθήκαμε εμπλουτίσαμε ακόμα περισσότερο τη συλλογή μας. Ιδιαίτερα πρωτότυπα, σχεδιασμένα να αναπτύσσουν και να προάγουν πρώιμες δεξιότητες, σύμφωνα με σύγχρονες-ενημερωμένες μεθόδους, σε παιδιά νηπιακής ηλικίας<br>

 • Ξύλινα Συστήματα Παιδικής Χαράς
  07-04-2023

  Ξύλινα Συστήματα Παιδικής Χαράς

  Το παιχνίδι με αυτά βοηθά τα παιδιά να διασκεδάσουν, να γυμναστούν και να κοινωνικοποιηθούν σε ασφαλές περιβάλλον. Ιδανικά για κατασκευή παιδικής χαράς στην αυλή του σπιτιού ή του εξοχικού.

 • Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Σωστής Συμπεριφοράς και Υγιεινής Διατροφής
  10-01-2023

  Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Σωστής Συμπεριφοράς και Υγιεινής Διατροφής

  Το παιχνίδι με αυτά βοηθά τα παιδιά να διασκεδάσουν και να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σωστή συμπεριφορά προς τους ανθρώπους. σεβασμό προς το περιβάλλον και τις γνωστικές τους δεξιότητες. Ιδανικά για νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης αλλά και το σπίτι.

 • Black Friday 2022
  21-11-2022

  Black Friday 2022

  Oι προσφορές μας σε παιδαγωγικό υλικό και παιχνίδια, ενόψει της εβδομάδας BLACK FRIDAY, έχουν ενεργοποιηθεί και φτάνουν έως και -40%!